Widzisz posty znalezione dla frazy: niski poziom LH





Temat: Jakie sposoby na niski poziom LH, co z owulacją?
Jakie sposoby na niski poziom LH, co z owulacją?
Czy w jakiś sposób można podwyższyć LH? W 3dc jest tylko ok.3, natomist
przygotowywuję się do iui, i w 11dc jest 9,4; piękne dwa pęcherzyki i jeden
mniejszy (dodam, że zawsze same pękają-bajka!)a przecież przy owulacji LH
powinno być ponad 20. Jeszcze oczywiście z lekarzem czekamy na wzrost LH, ale
sama gdy robiałam testy na owu nigdy mi nie wychodziły...
Czy możliwe jest, że nie mam tego wzrostu LH i dlatego długie starania są
bezskuteczne? Dodam że FSH jest ok.9, więc tak niski LH może wskazywać na
niedomogę lutealną. To akurat można "podrasować" luteiną, ale co z tym niskim
LH? Obejrzyj resztę postów



Temat: Leki hormonalne
Czy możecie pomóc mi zinterpretować mój wynik hormonu LH-0,38.Według
norm podanych na wyniku jest o wiele za niski.Wizytę u ginekologa
mam za 2 tyg,ale nie wiem czy zaczynać nowe op.Diane.Biorę ten lek
od kilku m-cy i wszystko jest ok ale od miesiąca zaczęły potwornie
wypadać mi włosy.Nie wiem czy biorąc Diane można robić bad.tego
hormonu ale na wszelki wypadek zrobiłam prywatnie.Czy tak niski
poziom LH ma jakiś związek z Diane czy jest objawem niewrażliwości
organizmu na działanie antyandrogenne tego leku.Widzę,że dosyć się
orientujecie w sprawie hormonów.Czy możecie mi pomóc? Obejrzyj resztę postów



Temat: zbyt niski poziom LH
zbyt niski poziom LH
Witam :)
Mam pytanko, czy ktoras z Was ma problem wlasnie z tym hormonem?
U mnie wyszlo 3,43 przy normie 8,90-16,18 U/l
Wstepna diagnoza - niedoczynnosc tarczcy, poza tym pozostale hormony
tarczycowe ok.
Dodatkowo mam za duzo prolaktyny po "tabletce", czyli II pobranie,
ktore "skoczylo" z 246,05 mIU/l, czyli w normie, na 3671 mlU/l po 1 godzinie
po tabletce. Z tego co wiem, nie powinno skoczyc wiecej niz 1-2 krotnie :(
Co o tym sadzicie, moze ktos ma podobnie i posluzy mi rada, bo poki co jestem
zalamana...
Obejrzyj resztę postów



Temat: estrofem duphaston i zajście w ciąże
estrofem duphaston i zajście w ciąże
Mam wtórny brak miesiączki, dwa poronienia no i oczywiście niski poziom LH i
FSH. Od 5 lat staram się o ciąże. Po wielu "praktykach" lekarskich wreszcie (
mam nadzieję! )lekarze z Polnej w Poznaniu mnie zdiagnozowali i przepisali
właśnie te dwa leki na okres czterech miesięcy. Efekt - już po 1 dawce
dostałam po 3 dniach @!!!! A do tej pory nawet wywoływanie tabletkami anty.
nie pomagało. Czy ktoś brał ten zestaw i udało mu się "zaciążyć"? Obejrzyj resztę postów



Temat: bardzo niskie LH i FSH
bardzo niskie LH i FSH
Odebralam wyniki badan hormonanych - wynika z nich, ze mam za niski poziom LH
i FSH , natomiast poziom prolaktyny i estradiolu jest ok. Czy te wyniki moga
wskazywac bezplodnosci? Czy ktoras z Was ma podobnie? Do wizyty u lekarza
jeszcze dwa tygodnie... Moze ktos mi pomoze w interpretacji "tymczasowej"?
Z gory dziekuje! Obejrzyj resztę postów



Temat: LH
wzrost LH sygnalizuje wyrzucenie tzw. piku z pecherzyka Graffa, oznacza to, ze
pecherzyk jest gotowy do owulacji! czyli jesli jest za niski poziom LH, nie
nastapi jeszcze owulacja, nie powinien Ci lekarz robic iui, skoro pecherzyk nie
wyrzucil piku! powinien badac wzrost LH codziennie, jesli masz w miare regularne
cykle i powinna nastapic owulacja! moze byc rowniez tak, ze owulacji ie bedzie,
czasem sie tak zdarza! mozesz zaufac lekarzowi, ale mozesz tez nacinac, aby
przesunal dzien iui! sama zdecyduj! ale jesli owu nie bedzie, inseminacja nie ma
sensu!
ze strony: wiem.onet.pl/wiem/0066b9.html
"Hormon luteinizujący, lutropina (LH), hormon będący glikoproteiną, należący do
gonadotropin, zbudowany z dwóch podjednostek - α i β. Wydzielany jest przez
zasadochłonne komórki przedniego płata przysadki mózgowej, pobudza wytwarzanie
hormonów w gruczołach płciowych (gonadach).
W organizmie żeńskim powoduje przedowulacyjny (jajeczkowanie) wzrost pęcherzyka
Graafa i owulację oraz przekształcenie pęcherzyka Graffa w ciałko żółte. Pobudza
też sekrecję progesteronu i estrogenów. Jego poziom we krwi zależy od fazy cyklu
miesiączkowego".
zycze Ci powodzenia!
piegoosek Obejrzyj resztę postów



Temat: Prośba o interpretację wyników
Oczywiście masz za niski Lh, gdy tak jak piszesz cykle masz 28 dniowe to w
okolicach 13 dnia cyklu jesteś tuż przed owulacją. Ja miałam robiony wynik w 11
dniu cyklu ( też niskie LH), ale owulację mam dopiero w 19-20 dniu, a cykle mam
ok.32 dniowe, a może po prostu u Ciebie w tym cyklu była podobna sytuacja.
Cykl się po prostu wydłużył? Stąd niski poziom LH. Obejrzyj resztę postów



Temat: test owu - I druga kreseczka
Tu kilka cytatów nt. Pregnylu:
"Pregnyl zawiera hormon gonadotropinę. Hormon ten znajduje się w moczu kobiet
ciężarnych. Gonadotropina powoduje rozwój ciałka żółtego w jajniku oraz
stymuluje wydzielanie androgenu - hormonu męskiego.

Pregnyl® jest wysoko oczyszczonym preparatem uzyskanym z moczu ciężarnych
kobiet. Podaje się go w iniekcjach domięśniowych.

Naśladuje występujący w połowie cyklu fizjologicznego wzrost hormonu
luteinizującego (LH), co wyzwala owulację. Podany po owulacji nasila wybiórczo
produkcję progesteronu. Preparat Pregnyl® stosowany jest w indukcji owulacji i
w kontrolowanej hiperstymulacji jajników w programach wspomaganego rozrodu."

A teraz moim zdaniem:
Samo przyjęcie tego leku nie powinno zafałszować testu owulacyjnego (bo lek nie
zawiera LH) - moze za to zafałszować wynik tesyu ciązowego (można najwcześniej
12-14 dnie po podaniu Pregnylu). Natomiast "fałszowanie" moze brać sie z tego,
że pregnyl indukuje owulację (wywołuje wzrost LH), ale niekoniecznie musi do
niej dojść. Dlatgo monitoruje sie taki cykl na USG, przede wszystkim. Test
owulacyjny pokazał, że zareagowałaś na Pregnyl. Jasna kreseczka wskazuje, że
jest jescze niski poziom LH, ale rośnie. Myslę, z IUI będzie w dobrm momencie.
Trzymam kciuki za powodzenie.
Obejrzyj resztę postów



Temat: kto stosował testy owulacyjne?
moga okazac sie bardzo pomocne, z tym, ze sprawdzaja sie najczesciej u kobiet
ze zdrowymi cyklami. test owulacyjny pokazuje pik lh, nie sama owulacje. jesli
masz w porzadku hormony to pomoze, jesli ( odpukac!!!!)masz za wysoki lub za
niski poziom lh to albo caly miesiac bedziesz widziec na tescie dwie kreski
albo wcale.
kup w necie, duzo taniej, do owulacyjnych najczesciej dolacza sie gratis
ciazowy. trzymam kciuki za wysoka skutecznosc.
Obejrzyj resztę postów



Temat: objawy owulacji - pomóżcie!!!
Kup test owulacyjny
Jeśli na podstawie objawów typu śluz czy temperatura ciężko określić dzień
owulacji, to kup test owulacyjny. Spytaj o taki w aptece.

Są różne, ale te najtansze nie kosztuja więcej niż 30zl (cena za opakowanie 5
testów, te 5 testów wystarcza do wykrycia owulacji w jednym cyklu, a czasem
jeszcze jeden czy dwa testy zostaną, więc możesz je sobie wtedy użyć w następnym
miesiącu). Testy owulacyjne badają poziom hormonu LH w moczu, robi sie je
podobnie, jak test ciążowy (ale w przciwieństwie do ciążonych NIE z porannego
moczu, bo wtedy jest za niski poziom LH i można przegapić owulację). Testy
owulacyjne mierzące poziom LH mają bardzo dużą dokładność. Powodzenia! Obejrzyj resztę postów



Temat: Kto planuje poczęcie VII-IX 2004?
a co tu dziś tak ciuchutko...?
nadrabiamy w robocie? ja tak

kochane, zmartwiłam się przed chwilą strasznie, bo poprosiłam tą Ewę od testów
owulacyjnych, żeby mi zinterpretowała wyniki... bo moja kreska tylko raz była
ciemniejsza od kontrolnej (jeśli wiecie, o co chodzi) i to tylko wtedy, jak
robiłam testy 2 razy na dobę. Gdybym robiła tylko wieczorem, to nawet bym nie
wychwyciła tego skoku LH.

No i Ewa mi napisała, że w takim razie mam niski pik LH, a niski poziom LH może
wcale nie doprowadzać do owulacji... Ja wiem, że panikuję niepotrzebnie, ale
potwornie mnie to martwi... Tym bardziej, że skoro tyle lat nie miałam okresu,
to bardzo możliwe, że coś jest nie do końca ok tam w środku... ((

Robiła któraś z Was testy??? Jak jest u Was z tymi kreskami...?
buziaki,a. Obejrzyj resztę postów



Temat: NIE PODDAJEMY SIE- starania w czerwcu.
może powinnaś mieć dokładniejszy temometr, taki z dwoma miejscami po przecinku ?
Wtedy możę wylapiesz te zmiany tempki.
A i jeszcze moze byc tak , ż etemp nie rośnie bo moze owulacji po prostu nie
było.Takie mam tylko przypuszczenie ale może błądzę. Można to sprawdzić na
monitoringu, czy jajeczka rosna i czy pękają. Bo moze byc tak ,ze rosną ale za
niski poziom LH nie dopuszcza do uwolnienia jajeczka a co za tym idzie do
wytworzenia się cialka żółtego, które produkuje progesteron. Po owulacji
(przynajmniej tak podaje literatura) powinna wzrosnąć tempka o min. 2 kreski (w
stos do temperatur ja poprzedzających, czyli moze byc różny indywidualny
poziom),inaczej moze to świadczyc o jakiś nieprawidłowościach z owulacją.
Oczywiście to sa moje gdybania i przypuszczenia, nie jestem przeciez ginem a po
drugie rzeczywiście słyszy się,że czasem temp u niektórych kobiet jest niższa.
A ile cykli Ty się starasz cykli ??
Jesli bardzo długo to moze coś to w trawie piszczy i trza by zbadać??
Co myslisz? Obejrzyj resztę postów



Temat: Hashimoto i niski poziom LH i FSH
Hashimoto i niski poziom LH i FSH
Na Hashi choruję już od 5 lat (diagnoza). Chorobę udało się
zdiagnozowac u mnie dopiero kiedy w krytycznym stanie wylądowałam w
szpitalu (TSH > 200, wysoki cholesterol). Mój powrót do zdrowia
trwał więc dość długo. Dlatego do ginekologa udałam się dopiero po
dwóch latach leczenia Eltroxinem kiedy wciąż miałam nieregularne
miesiączki. Szczególnie nawet przy małej zmianie dawki hormonu
wszystko potrafiło mi się kompletnie rozregulować. Miesiączki były
krótkie, przerwy długie - czasami dwu miesięczne a nawet dłuższe.
Trafiłam wtedy do ginekolog - endokrynolog, która kazała zrobić mi
badania na prolaktynę, LH i FSH gdyż obawiała się, że może to być
już menopauza. Była zdziwiona wynikami badań. Okazało się, że
prolaktyna wyszła w normach, LH i FSH niby też, ale miały bardzo
niskie wartości - bliskie dolnej granicy normy. Badania miałam
robione drugiego dnia cyklu, oto wyniki:
PRL 12.29 ng/ml N: 1.9 - 25.00
LH 1.58 mIU/ml N: faza folikularna : 1.1 - 11.6
FSH 3.00 mIU/ml N: faza folikularna : 2.8 - 11.3
Pani doktor powiedziała, że mam hormony jak u dopiero co
zaczynającej miesiączkowanie dziewczynki, że to nie jest wina
przysadki - gdyż prolaktyna jest w normie - tylko podwzgórza.
Zapisała mi tabletki, po których miesiączki wróciły do normy. Nie
miałam robionych dodatkowych badań diagnozujących przyczynę, gdyż
pani doktor uznała, że nie jest to konieczne, bo badania takie są
kosztowne a wszystko sprowadzi się i tak do uzupełniania niedoborów
hormonów. Jakiś czas później zasięgnełam porady innego lekarza,
który potwierdził pierwszą diagnozę i powiedział, że jest to
podwzgórzowa niedoczynność jajników. Wciąż jednak nie wiem jaka może
być przyczyna wystąpienia tego schorzenia. Czy ktoś ma podobne
problemy? Obejrzyj resztę postów



Temat: LH
ja mam owulacje stymulowaną clo. dostałam wczoraj zastrzyk i dzisiaj iui, ale
troche mnie niepokoi ten niski poziom LH. Obejrzyj resztę postów



Temat: LH
dziewczyny jedno pytanie dotyczace LH: podejrzenie PCO- na podstawie USG,
hormony zbadalam w 13 dniu cyklu (cykle 26-28 dni)i LH na poziomie 3,8. Reszta
hormonow podobno w normie. Czy to nie za niski poziom LH? Obejrzyj resztę postów



Temat: fsh, lh,tsh
to bardzo niski poziom LH a poza tym mamy TSH obniżone więc bardzo
prawdopodobne, jeszcze wykluczyłabym Hashimoto i Gravesa
Obejrzyj resztę postów



Temat: Czy jest to mżliwe?
Czy jest to mżliwe?
Witam Was dziewczynki serdecznie i wiosennnie!
Czy jest możliwe aby bez żadnych leków urosły duże pęcherzyki i nie pękły ?
Jesli tak to co się z nimi dzieje? Dzisiaj mam 24 d.c, kompletnie jestem
skołowana: nie wiem czy była owu czy nie, mam temperaturkę 37, piersi bolą
jak cholera, ale jednocześnie jestem pewna, ze nie zafasolkowałam!!!
Chciałabym jednoczesnie powiedzieć Wam, że lecze się z przerwami dwa lata
(bardzo niski poziom LH i progesteronu(szybka utrata wagi i odstawione
tabletki anty.)Zmieniłam w tym miesiącu lekarza, który zasugerował żebym nic
nie brała i wiecie co się okazało ? Że po raz pierwszy od dwóch lat w 13 d.c.
mam pęcherzyk po 16 i 15 mm( wczesniej w tym samym dniu największy miał 7)a
endometrium 9mm ( wcześniej 4) Pozatym powiedział, że sluz jest piekny i
wskazuje,że na dniach będzie owu ( ale jak juz napisałam testuy tego nie
potwierdziły)
Nie wiem czemu to wszystko uległo takiej zmianie!!!Postaram sie napisać w
punktach co robiłam:
1. przestałam wpadać w histerię i wyć po kątach
2.lepiej jadam i przytyłam - waże teraz 50 kg. przy wzroście 164 ( waga jest
b. ważna- estrogeny!!!)
3. piję dzięki wam ziółka
4. zmieniłam lekarza, który od razu bez badań chciał mi dac terapię zastępczą
i ani razu sam mnie nie badał( za wysokie stanowisko)
5. pozytywnie nastawiłam się do innych kobiet mających dzieci
6. Mam wiarę i cudownego męza
7. Zaczełąm łazić na solarium- ładnie wyglądać i mieć dobry nastrój
8. Olewam( na ile moge)szefa i toksycznych współpracowników
I narazie chyba tyle!
Wskazówki mogą być dobre, ale trudno je wziac za własne, sama wiem ile trudu
w to włożyłam.
Jeśli wiecie napiszczie coś o tych pęcherzykach, pa!
Obejrzyj resztę postów



Temat: zioła na podwyższenie LH???
Jak owu jest w porzadku to taki "niski" poziom lh najwyrazniej wystarcza.
Musisz szukac gdzie indziej przyczyny ...







Obejrzyj resztę postów



Temat: Pomoc w interpretacji wyników badania nasienia:(
tez tak myślę.
nam pani dr powiedziała że jeśli jest bardzo niski poziom LH u faceta to warto
pregnylem cos popróbować, ale jak jest w normie to nic sie nie da zrobić. taka
uroda naszych panów i już.
pamiętajcie że co nas nie zabije to nas wzmocni Obejrzyj resztę postów



Temat: Ile jest dni płodnych
Owszem, PRZECIETNIE dziesięc, ale to czysta statystyka. W konkretnym
obserwowanym cyklu będzie tyle dni płodnych ile "wyjdzie" z obserwacji.

Jesli ktoś opiera się tylko na obserwacji sluzu i szyjki, to dni płodne zaczną
się w momencie zmiany PMN. Nie da się z góry przewidzieć, ani "wykalkulować"
ile tych dni będzie i kiedy nastapi jajeczkowanie. Ale to dla skuteczności
metody nie ma znaczenia. Po prostu dni płodne kończą się np. w "angielskiej"
trzeciego dnia wieczorem od szczytu objawu sluzu i trzeciego dnia wieczorem od
szczytu szyjki i trzeciego dnia wieczorem fazy temparatur wyzszych - decyduje
wskażnik pózniejszy (inne metody definiuja koniec fazy płodności nieco
inaczej). Czyli do tych ilustam dni ze sluzem dodajesz jeszcze trzy-cztery doby
po szczycie i skoku ptc. Razem wyjdzie Ci tyle ile wyjdzie. Przeciętnie 10,
ale równie dobrze cztery jak i duzo wiecej (w sytuacji nietypowej).

Osoby, które słabo sie czuja w obserwacji sluzu i szyjki, albo chca bardzo
bardzo bardzo perfekcyjnie skutecznej metody, posługuja się dodatkowo
kalkulacją. Polega ona na tym, ze na bazie obserwacji własnego cyklu wyliczasz
dzień, poczawszy od którego wystapieniu sluzu płodnego i zmian szyjki jest juz
prawdopodobne. Nie ma to nic wspólnego z kalendarzykiem.

Momentu owulacji nie da sie okreslic w warunkach domowych, ale da sie w
przyblizeniu istalić ten dzien, gdyż jajeczkowanie ma zazwyczaj miejsce w dniu
szczytu i skoku lub w przeddzień.
Testem ptc mozna POTWIERDZIC odbyte jajeczkowanie, ale nie stwierdzić moment.
Przeciez mógł wystapic sluz płodny i zmiany w szyjce, a jednak do jajeczkowania
nie doszło, bo za niski poziom LH. Albo doszło do jajeczkowania do ciałko zólte
za mało progesteronu wytwarza, tym samym nie dojdzie do zamieszkania dziecka w
macicy - choć sie byc moze poczeło.

Czekac 3-4 poleca sie osobom, które odkładają poczęcie, jesli ktoś je planuje,
nie czeka, ale wspolzyje w dni ze sluzem.
Odczekac trzeba, bo;
- komórka jajowa ma swoja przezywalność (około doby);
- komórka jajowa ma swój czas gotowości do połaczenia sie z plemnikiem ( 6-12
godzin);
- temperatura czasem wzrasta jeszcze przed pęknięciem pecherzyka, bo otoczka
juz wydziela nieznaczne ilości progesteronu, a wiec tryz pełne doby w typowym
cyklu, a w sytuacjach nietypowych, albo gdy sie stosuje tylko test ptc( lub
tylko obserwację śluzu) - to jeszcze dzień dłuzej;
- bo w wyniku jednego szczytu LH moze peknąc nie jeden a kilka pecherzyków w
krótkich kilkugodzinnych odstepach (czasem rodzą się bliźniaki dwujajowe, a
nawet trojaczki, prawda ?), jesli odkłada sie poczecie dziecka, powinno sie
odczekać, by ostatnia komórka jajowa obumarła; Obejrzyj resztę postów