Widzisz posty znalezione dla frazy: niski poziom glukozy we krwi





Temat: niska glukoza i niska insulina - czy ktoś wie co to?
Drodzy Wszyscy,
właśnie znalazłam waszą grupę i strasznie się ucieszyłam - od lat stosowałam
rózne dety i nie miałam z kim o tym podyskutować.

Ostatnio dużo czytam o Diecie MM i bardzo mi się podoba filozofia tej
metody, jednak nurtuje mnie jedna sprawa.

Po kilkakrotnych badaniach laboratoryjnych okaząło się , że mam bardzo niski
poziom glukozy we krwi, tzn.: np. 60 na czczo i 72 po spozyciu glukozy do
picia...Wydawałoby się, że przy takiej glukozie, insulina szaleje, a tu
nie - insulina jest też poniżej poziomu normalności. Czy przy takich
wynikach MM zadziała? Czy ktoś może mi coś poradzić?

POzdrawiam wszystkich serdecznie i życzę miłego dnia,

-
Pozdrawiam,
Wiosna

P.S.
Dodam jeszcze, ze uwielbiam słodkości i mam sporą nadwagę.

Obejrzyj resztę postów



Temat: optymalni - ketoza - ig - glupota
Dnia Mon, 9 Feb 2004 15:52:08 +0100, Hafsa <adres.ha@nastronie.www
napisał:


Oj soomal, a gdzie dokladnie tak twierdza?


Chocby Krysia pisala, ze IG nie ma na nia wplywu czy jakos tak.


Bo ja wyczytalam,ze problem IG jest podnoszony przez optymalnych lekarzy,
pisze o tym opty prasa.


To dobrze


Poziom glukozy ma byc staly ,inaczej w pewnym momencie bylby rowny
zero.....
a tak nie jest.
To niedobor glukozy w diecie sprawia,ze sa produkowane ciala ketonowe.


A skad ma sie wziac glukoza np. u atkinska, gdzie jest bardzo malo wegli
(20g na dzien w pierwszej fazie)


A wlasnie niski
| poziom wegli uzyskuje sie jedzac "towary" o jak ajnizszym IG.

Nie, znow myslisz pojecia, male whania( najprosciej mowiac poziomu
glukozy
we krwi) uzyskuje sie jedzac produkty o niskim IG.
A to roznica.


Eee? Znaczy w MM nie chodzi o niski poziom glukozy we krwi tylko o male
wachania?


Chyba nie ma potrzeby ponownego tlumaczenia IG, co to jest itp?


IG oznacza o ile podniesie sie poziom glukozy we krwi, tak?

Obejrzyj resztę postów



Temat: Czy to normalne na Atkinsie?


 Z tego co się orientuję, to pierwsza faza atkinsa, ma mało wspólnego z
mieszaniem cukru z tłuszczami.
Więc to nie to, skoro właśnie  ból się uaktywnił.


Migreny miała wcześniej. Istnieje więc przyczyna migren, która może
utrzymywać się bardzo długo.
Ból mógł się uaktywnić zupełnie z innych powodów. Podejrzewam, że powodem
był niski poziom glukozy we krwi, a jednocześnie niski poziom ciał
ketonowych i mózg został bez żarcia. Brak chudnięcia świadczy, że Didlo ma
kłopoty z mobilizacją własnej tkanki tłuszczowej, a ciała ketonowe tworzą
się głównie w wątrobie z kwasów tłuszczowych pochodzących z własnej tkanki.
Być może, że jest z tym coraz lepiej, bo bóle w następnych dniach były
mniejsze.

Pozdrawiam
Leszek

Obejrzyj resztę postów



Temat: dieta dla cukrzyka?
slawek w wiadomości news:blpot8$6c7$1@inews.gazeta.pl pisze:


Zainteresuj się dietami niskowęglowodanowymi to jedyny sposób na
hipoglikemie


Jakis taki dowcip kiedys byl o masci na szczury, co to na wszystko pomagala.
Mozesz przyblizyc mechanizmy, ktore sprawiaja, ze dieta ubogoweglowodanowa
ma byc jedynym lekarstwem na niski poziom glukozy we krwi?

Obejrzyj resztę postów



Temat: dieta dla cukrzyka?

Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <marcin@poczta.gazeta.blahnapisał
w wiadomości


slawek w wiadomości news:blpot8$6c7$1@inews.gazeta.pl pisze:

| Zainteresuj się dietami niskowęglowodanowymi to jedyny sposób na
| hipoglikemie

Jakis taki dowcip kiedys byl o masci na szczury, co to na wszystko
pomagala.
Mozesz przyblizyc mechanizmy, ktore sprawiaja, ze dieta ubogoweglowodanowa
ma byc jedynym lekarstwem na niski poziom glukozy we krwi?


Jasne czego się nie robi dla kolegi z forum ;))
Hipoglikemia następuje w wyniku  zwiększonej podaży insuliny czli
rozregulowania mechanizmów utrzymujących "stały " poziom cukru w krwii ,
zjadanie węglowodanów powoduje wyrzuty insuliny , gdy zjada się duże ilości
cukrów potrzeba dużo insuliny do przyswojenia tegoż cukru ,przy źle
funkcjonującym organiźmie kazdy duży wyrzut insuliny niesie za sobą ryzyko
"przedawkowania " i wystąpienia znacznego spadku poziomu glukozy :(,
ograniczenie do minimum zjadanych węgli , zmniejsza zapotrzebowanie na
insuline i co za tym idzie zmniejsza możliwość wystąpienia "błędu" w jej
produkcji . To tak w skrócie na chłopski rozum :)

Slawek

Obejrzyj resztę postów



Temat: dieta dla cukrzyka?


Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <marcin@poczta.gazeta.blah
napisał
w wiadomości | slawek w wiadomości news:blpot8$6c7$1@inews.gazeta.pl pisze:

| Zainteresuj się dietami niskowęglowodanowymi to jedyny sposób na
| hipoglikemie

| Jakis taki dowcip kiedys byl o masci na szczury, co to na wszystko
pomagala.
| Mozesz przyblizyc mechanizmy, ktore sprawiaja, ze dieta
ubogoweglowodanowa
| ma byc jedynym lekarstwem na niski poziom glukozy we krwi?

Jasne czego się nie robi dla kolegi z forum ;))
Hipoglikemia następuje w wyniku  zwiększonej podaży insuliny czli
rozregulowania mechanizmów utrzymujących "stały " poziom cukru w krwii ,
zjadanie węglowodanów powoduje wyrzuty insuliny , gdy zjada się duże
ilości
cukrów potrzeba dużo insuliny do przyswojenia tegoż cukru ,przy źle
funkcjonującym organiźmie kazdy duży wyrzut insuliny niesie za sobą ryzyko
"przedawkowania " i wystąpienia znacznego spadku poziomu glukozy :(,
ograniczenie do minimum zjadanych węgli , zmniejsza zapotrzebowanie na
insuline i co za tym idzie zmniejsza możliwość wystąpienia "błędu" w jej
produkcji . To tak w skrócie na chłopski rozum :)

Slawek


wlasnie tak samo myslalam i stad moje zdziwienie gdy lekarz zalecil diete
cukrzykow ktora czerpie energie z weglowodanwo (ok60% dziennego
zapotrzebowania)

Magda

Obejrzyj resztę postów



Temat: po 1 dniu na kopenhaskiej mam - 2 kg :)
jogger napisał:

> Masz zapewne niski poziom glukozy we krwi.

kiedys badalam i bylo ok

>Otręby owsiane do każdego posiłku
> jak się da, to jeszcze cynamon (też ma właściwości stabilizujące poziom
> glukozy). Chrom - OK.

jak?? mam nimi posypywac jedzonko?


dziekuje za pomoc

OLA
Obejrzyj resztę postów



Temat: do joggera:) - GLUKOZA
do joggera:) - GLUKOZA
ostatnio trochę trenuję, ale szybko sie meczę...poza tym w cxiągu dnia też
łatwo się męczę ,, jestem senna...dodam, ze mam niskie ciśnienie (90/50) i
niski poziom glukozy we krwi - p[onizej 60...czy jest sens brać w takim
przypadku glukoze - wiem, ze sportowcy ją przyjmują, szczególnie w przypadku
długotrwałego wysiłku i zmęczenia (np. kolarze)...
Obejrzyj resztę postów



Temat: senność po ćwiczeniach - why?
> a mnie dopada senność nawet po malointensywnych cwiczeniach
> bez sportu tyje
> ale jak cos robie w ciagu dnia to pozniej nie mam energi na nic wiecej
> nie wiem, moze jakoś źle się odżywiam ;/
Możesz mieć generalnie niski poziom glukozy we krwi - efekt chocby
hiperinsulinemii i nawet lekkie ćwiczenia powodują niedocukrzenie. Powinnaś
faktycznie przyjrzeć się diecie - np. oprzeć ją na warzywach zielonych o
najniższym IG, brać otręby owsiane do posiłków, chrom organiczny...
Obejrzyj resztę postów



Temat: montignac??
Kup ojcu w prezencie książkę "Jeść, aby schudnąć" Michela Montignac. Wszystko
stanie się jasne :-)
To naprawdę fajna, zdrowa dieta. Jej podstawowe założenie to utrzymywać stały,
niski poziom glukozy we krwi - bez gwałtownych skoków. Przede wszystkim
rezygnuje się z cukrów prostych na rzecz węglowodanów złożonych. Miłośnicy tej
diety (w tym ja) zgodnie twierdzą, że czują się na niej świetnie :-)

Tytuł książki sugeruje, że jest to dieta odchudzająca, ale w rzeczywistości
jest to rozsądny sposób odżywiania na całe życie. Pozbycie się ewentualnej
nadwagi to efekt uboczny. Obejrzyj resztę postów



Temat: czy z braku cukru może sie robic slabo?
tak.
"nie posiada dużych możliwości magazynowania węglowodanów przyswajalnych,
dlatego muszą one być dostarczane z pożywieniem w miarę równomiernie w ciągu
dnia. Zawartość glukozy we krwi jest stała i wynosi ona około 70-115 mg/dl.
Glukoza pełni bardzo wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest
wykorzystywana przez czerwone ciałka krwi jako jedyne źródło energii oraz przez
mózg. Za wysoki i za niski poziom glukozy we krwi jest bardzo niebezpieczny dla
zdrowia człowieka. Osoby zdrowe nie obserwują dużych wahań w poziomie glukozy we
krwi. Jednak brak bądź za mała ilość cukrów w pożywieniu przyczynia się do tego,
że osoba taka odczuwa znużenie, nie może się skoncentrować na wykonywanej pracy,
jest rozdrażniona i śpiąca. Za mała ilość cukrów podczas wykonywania wysiłku
fizycznego przyczynia się do spadku wydolności fizycznej, siły mięśniowej i jest
powodem szybkiego zmęczenia. Ponadto brak węglowodanów w pożywieniu, powoduje
wytwarzanie glukozy przez sam organizm, ale zachodzi to koszem zniszczenia
białek wchodzących w skład organizmu. Na skutek tego, zmniejsza się masa
mięśniowa oraz dochodzi do osłabienia organizmu. Co więcej, tworzenie glukozy z
białek powoduje powstanie toksycznego ubocznego produktu, którym jest amoniak,
który jest metabolizowany przez wątrobę i wydalany przez nerki, co powoduje
dodatkowe obciążenie wymienionych narządów."
Obejrzyj resztę postów



Temat: 35t.c. - traktować jak wcześniaka?
Według moich dzieci, duze te wasze bobaski byly po urodzeniu. Ja
pierwszą córkę rodziłam w 35 tyg z wagą 2,100 a drugą w 34 tyg z
wagą 2,160.
Zarówno pierwsza, jak i druga córka, traktowane były jako
wcześniaki.
Obydwie przebywały w inkubatorze, miały problemy z oddychaniem, nie
utrzymywały same ciepłoty ciała, miały przedłuzoną żółtaczkę (ponad
miesiąc), niski poziom glukozy we krwi, wenflony, antybiotyki.. itp.
Druga córka nie potrafiła jeszcze ssać, przez co była karmiona sondą
żołądkową i dodatkowo doszły bezdechy.

Witam maluszka na świecie i gratuluję ci zdrowego dziecka z 35 tyg.
Masz powody do szczęścia. A jeśli obawiasz się o jego rozwój i
zdrówko, to skonsultuj to z pediatrą. On napewno rozwieje twoje
wszelkie wątpliwości co do stanu zdrowia maluszka.
Pozdrawiam serdecznie.

Obejrzyj resztę postów



Temat: Jak pozbyc sie zmeczenia
Rzeczywiscie, ziola pite systematycznie stawiaja na nogi. Ja od jakiegos czasu
pije herbate Ginseng ( z żen-szenia), pije ja zamiast kawy i przyznaje - dodaje
energii i calkiem niezle smakuje. poza tym, radzilabym sprwdzic swoj organizm
pod katem hipoglikemii, jesli masz jeszcze inne objawy jak niepohamowana ochota
na pieczywko czy slodycze, lekkie zawroty glowy, drzenie rak gdy jest sie
glodnym czy oziebione cialo - to moze byc to. Hipoglikemia - czyli zbyt niski
poziom glukozy we krwi moze byc wynikiem Candida Albicans, wiec jak widzisz
wszystko sie ze soba "ladnie" wiaze. Ja zupelnie niedawno na to wpadlam. pisz,
jak bedziesz chciala cos na ten temat wiecej wiedzic!
pozdrawiam Obejrzyj resztę postów



Temat: jest mi ciągle słabo -Dziewczyny proszę o wsparcie
Witaj Madziulaw
Niestety nasza choroba ma taki rzutowy charakter i wszyscy przez to musimy
przejsc. Na to nie ma leku, a szkoda.
Niski poziom glukozy we krwi, niskie cisnienie, oslabienie, sennosc =
niedoczynnosc znowu, niestety.

Co do insuliny.
Niektore osoby z Hashi moga miec insulinoopornosc.
Zeby to zbadac to robi sie krzywa cukrowa i krzywa insulinowa po wypiciu glukozy
("Leben mit Hashimoto).
Zrobienie na czczo badania cukru pokazuje u Ciebie jego niski poziom co czesto
wystepuje przy niedoczynnosci.
Niski poziom insuliny na czczo - to prawidlowo.
Duzy wyrzut insuliny moze byc po jedzeniu, zwlaszcza po zjedzeniu czegos slodkiego.
I dlatego wlasnie robi sie ta krzywa bo takie pojedyncze badnie nic nie pokaze.
Jesli sie ma insulinoopornosc to wtedy widac jakie ilosci cukru ma sie na czczo
i po wypiciu glukozy, oraz w jakich ilosciach jest wyrzucana insulina do krwi na
czczo i po wypiciu glukozy.

Z powodu tych omdlen dziewczyny juz napisaly ze warto sprawdzic ferrytyne. Ale
warto tez sie zastanowic ewentualnie nad sprawdzeniem jak pracuja nadnercza, co
tez moze byc przyczyna omdlen.
Zycze szybkiej poprawy i pozdrawiam
Rosteda

Ps.Kawa nie jest dobrym srodkiem dla Hashi.

Obejrzyj resztę postów



Temat: Czy ateizm jest racjonalny????????
> Potrafisz to udowodnić ?...

Czlowiek to zwierze. Wszystko co robi wynika z biologii..
Mozg programuje ruchy, uczucia, a maszyna miesniowo - szkieletowa wykonuje.

Posiada tez zlozony zespol sensorow... Zaprzeczysz?

Glod jest uczuciem.

Czujesz glod. To oznacza, ze odpowiednie komorki w mozgu wykryly niski poziom
glukozy we krwi i daja znac za pomoca szeregu neuroprzekaznikow innej czesci, ze
powinienies sie najesc...


bol.

Bol to uczucie, kiedy integralnosc twojego ciala zostala naruszona. Istnieja
specjalne szlaki nocyceptywne, ktore informuja mozg o bolu.w danej czesci ciala.
Bol oznacza uszkodzedzenie i wiaze sie z podjeciem akcji w celu ratowania organizmu.

etc... etc.. Obejrzyj resztę postów



Temat: Niski poziom glukozy we krwi
Niski poziom glukozy we krwi
Odebrałam dzisiaj wyniki glukozy po teście 75g i wyszło mi
na czczo 69 przy normie 74-106
po 1h - 89 przy normie <180
po 2 h - 65 przy normie <140

czy taki niski poziom glukozy we krwi na czczo oznacza cukrzyce,
niedocukrzenie organizmu, troche sie zmartwiłam.

Obejrzyj resztę postów



Temat: nietypowy problem / osobisty
"Pionierzy psychiatrii ortomolekularnej, twierdzą, że choroby psychiczne są
mitem i że zaburzenia emocjonalne mogą być pierwszym symptomem oczywistej
niezdolności organizmu danego człowieka do zwalczania stresu uzależnienia od
cukru. Dziś lekarze na całym świecie powtarzają to, co w latach czterdziestych
głosił dr Tintera:..." nikt pod żadnym pozorem nie powinien zaczynać tego , co
nazywa się leczeniem psychiatrycznym, bez wcześniejszego przeprowadzenia testu
tolerancji glukozy w celu ustalenia, czy organizm danej osoby jest zdolny do
przyswajania cukru..." Wywiady dotyczące historii diet pacjentów diagnozowanych
jako schizofreników ujawniają, że wybierana przez nich dieta jest bogata w
słodycze, cukierki, ciastka, kawę napoje z kofeiną i żywność przygotowaną z
użyciem cukru. Badania kliniczne prowadzone z dziećmi nadaktywnymi lub
psychotcznymi, a także dziećmi z uszkodzeniami mózgu lub zaburzeniami w uczeniu
wykazały niezwykle dużą ilość przypadków niskiego poziomu glukozy w krwi lub
hipoglikemię, uzależnienie od wysokiego poziomu cukrów w diecie wielu dzieci,
których organizm nie daje sobie rady z jego przyswajaniem"

www.sfd.pl/Cukier_%2D_uzalezniajaca_trucizna-t304596.html Obejrzyj resztę postów



Temat: niski poziom glukozy we krwi a migrena
niski poziom glukozy we krwi a migrena
Drogie dziewczyny!
Zrobilam niedawno badanie krwi; morfologia w porzadku, ale glukoza 48mg/dL, a
minimum to 70!!Do tego rowniez duzo za niski poziom cholesterolu (100 mg,
minimum 140)! Od okolo 10 lat cierpie na migrene, a teraz zaczelam sie
zastanawiac, czy aby tak niski poziom glukozy nie powoduje u mnie atakow
bolu. Zdaje sobie sprawe, ze musze skontaktowac sie z lekarzem, ale moze
ktoras z Was spotkala sie z takim przypadkiem?
Swoja droga zastanawiam sie, jak moj mozg funkcjonuje przy braku cukru.A
wlasnie zdaje egzaminy, pisze doktorat...
Pozdrawiam wszystkie migrenowiczki,
Margarita Obejrzyj resztę postów



Temat: uzalezniona od słodyczy!!!
Jeśli przez 5 lat takiego podjadania przybrałaś tylko 10 kg to w sumie
nienajgorzej. A może zajmiesz się jakimś sportem? Aerobik, siłownia,
pływalnia... co lubisz. Albo co akceptujesz, bo polubić możesz dopiero po
jakimś czasie... :) Sport zmniejsza też apetyt na słodycze, sprawdziłam na
sobie :)

Spróbuj odstawić słodycze. Postaraj się wytrwać 1 dzień, potem następny...
Najtrudniej zacząć.

Musisz coś z tym zrobić. Jeśli utrzymasz tempo tycia, za kolejne 5 lat będziesz
już 20 kg na plusie... Nieciekawa perspektywa. Z pytaniami o niski poziom
glukozy we krwi najlepiej udaj się do lekarza. Obejrzyj resztę postów



Temat: niski cukier
niski cukier
Mam pytanie co może powodować niski poziom glukozy we krwi? Nie
choruje na cukrzyce czy inne choroby metaboliczne, już od kilku lat
mam spadki cukru. Kiedys zdarzało sie to soradycznie więc ie
przywiązywałam do tego wagi, ale ostatnio coraz częściej w tym
tygodniu już 2 razy :( . Glukoza spada do 50mg%, trżęsą mi się recę
i zaczyna mi to utrudniać życie. W autobusie, w pracy. Jeśli to
zdaża sie gdy nie zdążę zjeść -to ok, ale jakis czas po posilku to
juz chyba przesada. :( Obejrzyj resztę postów



Temat: Cukrzyca po polsku
Ja jednego zrozumieć nie mogę. Dlaczego cukrzykom nie przepisuje się ścisłego
stosowania diety Atkinsa czy innej diety nisko- lub bez-węglowodanowej ? O ile
wiem, te diety funkcjonują tylko jako metody na odchudzanie.
Przecież jeśli organizmowi nie dostarczymy żadnych węglowodanów (lub jedynie
bardzo małą ilość węglowodanów), to nie powinno być zadnych problemów ze
spaleniem tychże i nie przyrastałoby stężenie glukozy we krwi.
Czyżby organizm sam był w stanie wytworzyć glukozę ? Raczej nie - choć nie
jestem specjalistą. Swoją drogą, jak Eskimosi w dawnych czasach funkcjonowali
całkowicie bez węglowodanów, jeśli przy zbyt niskim poziomie glukozy we krwi
(obserwowane u cukrzyków po nadmiernej porcji insuliny) następuje zapaść.

Wdzięczny będę specjaliście, który odpowie na moje pytania.
Bo jeśli dieta bezwęglowodanowa działałaby to co stoi na przeszkodzie do jej
stosowania ? Pociąg do słodyczy lub do chleba powszedniego ?
Ja rozumiem, że w biednych krajach taka dieta oparta na mięsie byłaby zbyt
droga, ale powoli nawet Chiny i Indie będą wychodzić z tego poziomu niskich
dochodów. A leczenie cukrzycy i tak kosztuje więcej.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedź specjalisty

Obejrzyj resztę postów



Temat: Poziom glukozy we krwi
Dlatego, ze jesz za duzo slodyczy to masz za niski poziom glukozy we krwi.

To sie nazywa hipoglikemia.Twoja trzustka chyba (powtarzam chyba, bo tego nikt
pewnie nie badal) produkuje za duzo insuliny.
Slodyczami, bialym pieczywem, slodkimi napojami, tzw. szybkimi weglowodanami
rozregulowujemy trzustke.Po zjedzeniu slodyczy poziom glukozy we krwi szybko
i "wysoko" rosnie. Wtedy trzustka musi wyprodukowac duzo insuliny
by "przerobic" ta glukoze. Jesli stan ten jest permamentny tzn. wciaz zjadasz
za duzo slodyczy itp. to w pewnym momencie trzustka zaczyna produkowac wciaz
za duzo insuliny i stad obnizony poziom glukozy we krwi.

Ale by to moc stwierdzic trzeba przeprowadzic 6- godzinna probe obiazania
glukoza.
Na czczo pobiera sie krew, potem podaje glukoze i potem co pol godziny pobiera
sie krew w celu okreslenia zmian poziomu glukozy we krwi. Wykresla sie tzw.
krzywa i ocenia jak sie zachowuje trzustka. Jest to dosc trudne badanie dla
pacjenta, bo przez te 6 godzin nic nie wolno jesc.

Ale to musi sprwdzic lekarz, w kazdym badz razie zwroc uwage na swoja trzustke
i ogranicz te slodycze.

Pozdr.
Maria Obejrzyj resztę postów



Temat: Drżenie rąk - pomóżcie
Bo bywa, ze przy nadmiernym spozywaniu produktow zawierajacych tzw. szybkie
weglowodany ( wymienilamm je z grubsza w poprzednim poscie), moze wystapic
objaw hipoglikemii ( m. in. trzesa sie rece, uczucie niepokoju)- za niskiego
poziomu glukozy we krwi. Wtedy trzustka produkuje troche za duzo insuliny i
mamy za malo glukozy.
Ale wg. tego co piszesz nie przejadasz sie nimi, nie wiem ile wypijasz
slodzonych sokow.
Pamietaj 2 pomarancze daja ok. 100 - 120 ml soku, czyli ok. do pol szklanki.
Z tym tez nie mozna przesadzac, nalezy zastanowic sie ilu owocom odpowiada ta
ilosc wypijanego soku. Najlepij zjadc swiezy owoc, bo masz kontrole co i ile
jesz.

Przy stresie, zdenerwowaniu tez szybko spada poziom glukozy we krwi.
A glukoza jest "paliwem" dla wszystkich gruczolow dokrewnych. I tu moze byc
problem z tarczyca, jak pisali poprzednicy.

A jak Twoj zoladek i jelita , nie jests na nic nadwrazliwa?

Moze odezwie sie Mariusz,i Ci fachowo doradzi co z tym zrobic.

Poszlabym na Twoim miejscu szybko do lekarza, niech Cie gruntownie przebada.

Pozdrawiam
Maria

Obejrzyj resztę postów



Temat: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wysilku?
GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wysilku?
ostatnio trochę trenuję, ale szybko sie meczę...poza tym w cxiągu dnia też
łatwo się męczę ,, jestem senna...dodam, ze mam niskie ciśnienie (90/50) i
niski poziom glukozy we krwi - p[onizej 60...czy jest sens brać w takim
przypadku glukoze - wiem, ze sportowcy ją przyjmują, szczególnie w przypadku
długotrwałego wysiłku i zmęczenia (np. kolarze)... Obejrzyj resztę postów



Temat: wada wymowy??gdzie przyczyna?
nie wiem, czy przypadek nadmiaru cukru/słodyczy w diecie dotyczy Twojego
dziecka, ale przytocze fragment wypowiedzi "Słodka trucizna" B.Ciesielskiej, bo
warto wiedziec:
"Pionierzy psychiatrii ortomolekularnej, twierdzą, że choroby psychiczne są
mitem i że zaburzenia emocjonalne mogą być pierwszym symptomem oczywistej
niezdolności organizmu danego człowieka do zwalczania stresu uzależnienia od
cukru. Dziś lekarze na całym świecie powtarzają to, co w latach czterdziestych
głosił dr Tintera: "...nikt pod żadnym pozorem nie powinien zaczynać tego, co
nazywa się leczeniem psychiatrycznym, bez wcześniejszego przeprowadzenia testu
tolerancji glukozy w celu ustalenia, czy organizm danej osoby jest zdolny do
przyswajania cukru...". Wywiady dotyczące historii diet pacjentów diagnozowanych
jako schizofreników ujawniają, że wybierana przez nich dieta jest bogata w
słodycze, cukierki, ciastka, kawę, napoje z kofeiną i żywność przygotowaną z
użyciem cukru. Badania kliniczne prowadzone z dziećmi nadaktywnymi lub
psychotycznymi, a także dziećmi z uszkodzeniami mózgu lub z zaburzeniami w
uczeniu wykazały niezwykle dużą ilość przypadków niskiego poziomu glukozy we
krwi lub hipoglikemię, uzależnienie od wysokiego poziomu cukrów w diecie wielu
dzieci, których organizm nie daje sobie rady z jego przyswajaniem."
calosc tutaj www.versus-online.de/pl/cukier.html Obejrzyj resztę postów



Temat: Pies mi ucieka
""moim zdaniem to bzdura zeby pies chodzil glodny, niski poziom glukozy we krwi
jest szkodliwy a pies glodny ma kiepskie zycie, przeciez on mlody jest
potrzebuje duzo energii, a sam zje ile potrzebuje organizm"".

a kto pisze zeby pies chodzil glodny?

pies juz prawie dorosly (10 mies) powinien miec stala pore posilku i dostawac
jej ilosc zgodnie zaleceniami np producenta karmy (jesli mu takowa dajemy).

Podanie raz dziennie karmy w ilosci stosownej do wagi psa zupelnie wystarczy.
Mozna oprocz tego dawac jarzynki, owoce, np z rana kromke chleba na dzien dobry
ale karma to jest podstawa psiego pozywienia i jesli pies bedzie wiecej jadl to
mzoe zaczac tyc.

psy to nie koty ktore jedza tyle ile potrzebuja i kiedy potrzebuja. Pies
potrafi zjesc ogromna ilosc jedzenia na raz i psu sie nie powinno zostawiac
pelnej miski ze wzgledow zdrowotnych to raz i ze wzgledow psychologicznych to
dwa. Raz ze jak za dzuo jedza to tyja dwa ze pies musi kojarzyc kto ko karmi i
ze jego "dobrobyt" zalezy od osoby/osob -lidera- ktore go karmia. jak ma caly
czas pelna miske to jak ma to kojarzyc?


Venus Obejrzyj resztę postów



Temat: cukrzycowa paranoja
Ja zawsze mialam niski poziom glukozy we krwi. Podczas badania obciazenia
glukoza po 50g wyszlo mi 187, na czczo 79. Zostalam skierowana do poradni
diabetologicznej, wypozyczono mi glukometr i mam sie nakluwac 4 razy dziennie.
Stosowalam diete, jadlam WASE zamiast normalnego pieczywa pelnoziarnistego,
ograniczalam warzywa do minimum. Mierzylam poziom cukru i zrednio wychodzilo mi
95-110 po godzinie. Poszlam po miesiacu na kontrole do ginekologa i okazalo
sie, ze schudlam ponad kilogram a dzidza w nocy gloduje !!!! To bylo w okolixcy
35 tyg. ciazy.
Pani diabetolog natomiast nakrzyczala na mnie jak zobaczyla, ze pewnego dnia
zjadlam na obiad 12 jedn. wegl. a poziom mialam 124 (po 1 h). Byly w tym 2
ciastka, galaretka, makaron...
Od 2 tygodni nie mierze, zeby sie nie denerwowac i jem normalnie. Jestem w 36-
37 tyg. i od poczatku ciazy przytylam 8 kg. Wg USG dzidzia wcale nie jest duza
tylko przecietna. Prawde mowiac wole urodzic duze dziecko niz malutkie i
niedozywione. Kiedys nie robilo sie kobietom takich testow i wszystko bylo
dobrze. Same popadamy w paranoje.
Jem to na co mam ochote - batonik, makaron, mleko 2%, miod. Teraz jestem chora
i co najmniej 3 razy dziennie pije mleko z maslem i miodem, do tegho syropek (z
cukrem) , rennie (z cukrem) i wszystko jest OK.

Pozdrawiam,
Ewa

Obejrzyj resztę postów



Temat: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytylam
czesc kwiatek,
pisze do Ciebie ponownie - jestem technologiem zywnosci - i naprawde zapewniam
Ciebie, zebys sie naprawde niczym nie martwila. Jak technolog zywnosci moze w
ciazy przytyc 8 kg w 18 tc ( w 1-szej mialam 16 kg za 9 miesiecy ... powtarzam
sie z mojego poprzedniego maila)? Otoz moze i zapewniam Cie, ze jesli sie
troszeczke postarasz i zastosujesz madra diete (wysokobialkowa) po porodzie to
napewno zrzucisz wszystko (ja zrzucilam za pierwszym razem nie wpadajac w efekt
jojo). Jesli jesz za duzu slodyczy to byc moze masz za niski poziom glukozy w
krwi i lepiej dla Twojego i dzidzi zdrowia troche podjadac (nie mowie o calej
tabliczce czekoady ).
Zmien gina - bez wzgledu na to czy ma racje czy tez nie - pacjentka powinna sie
czuc komfortowo i bezstresowo w jego obecnosci - tymbardziej, ze zamiast
zwracac Tobie uwage na zbyt duze przytycie powinna zlecic dodatkowe badania
celem wyeliminowania np. zatrucia ciazowego (ktore moze, ale nie musi byc
powodem znacznego skoku wagi),
sorry, ze sie rozwlekam Obejrzyj resztę postów



Temat: Pediatra i leczenie najpierw grzyb potem lamblia
jak pisalam wyzej juz candida jest obecna u corki i jej ojca.W domu nie mamy
naciekow ale syn przebywa nie tylko u nas.Np atak ten najwiekszy mial w
szkole.Duzo tez bywa u dziadka (rok temu usunieto mu woreczek ).Dziadka zona
miała lamblie w zeszlym roku .Leczyla sie (bo podobnie jak Sigvaris miala juz
rzut na pluca).Jednak nikt nie zalecil przeleczenia wszystkich.
Zapomnialam dodac ze dzieci uwielbiaja slodycze jak to dzieci ale corka ma
obsesje na punkcie slodkiego.
Ma tez niski poziom glukozy we krwi (w rodzinie u nas jest cukrzyca i alergolog
zalecila bym zawsze miala cos slodkiego pod reka)
Za to jej ojciec , moj partner jest bardzo chudy (waga 55 kg , wzrost 172 cm) i
ma napady -zjada np trzy tabliczki czekolady a potem natychmiast kielbase z
cwikla.
Obejrzyj resztę postów



Temat: potrzebuję wsparcia bardzo!
a no widzisz i sprawa wyjaśniona bo ja jestem cukrzyk w drugą
stronę - czyli miewam zbyt niski poziom glukozy we krwi. To pewnie
dla równowagi, bo część mojej rodziny ma cukrzycę, więc żeby była
równowaga w rodzinie, ja dostałam hipoglikemię
Jeśli mówimy natomiast o stylu życia, czyli o czymś, czego mamy się
trzymać przez resztę życia, nie rozumiem, czemu musi to być jakaś
amerykańska dieta? Nie wystarczy po prostu mniej jeść, odrzucić to,
co tuczące, niezdrowe, przetworzone (patrz wątek o mcdonaldsach...),
wzbogacić dietę w warzywa i owoce, no i ruszać się, ruszać... Od
takiego postępowania rónież się schudnie i jeśli będzie się tych
zasad trzymało przez resztę życia, nie przytyje się...
Na mnie wyrażenie: świetna amerykańska dieta działa jak płachta na
byka.
Obejrzyj resztę postów



Temat: Przerwy pomiędzy karmieniami...
zefirekk napisała:

> a mi powiedzieli, że jak dziecko głodne to się obudzu
Nie wszystkie dzieci sie budza. Niektore noworodki, zwlaszcza mam z
cukrzyca ciazowa trzeba wybudzac, bo po porodzie moga miec niski
poziom glukozy we krwi, ufanie dziecku, ktore spi na okraglo grozi
nawet spiaczka. W ciagu gora kilku tygdni kazdy maluch juz jednak
lapie jakis tam swoj rytm, o ile jest karmiony na zadanie. U nas w
pewnym momencie nawet na zegar nie musialam patrzyc, mlody mial
doskonale wyczucie por posilkow Co ciekawe, nie byly one w
rownych odstepach. Po polidniu przerwy mial krotsze, rano dluzsze, w
nocy do 12 tygodni jadl o 23.30, potem co 2 godziny, az nagle mu sie
odmienilo i zaczal przesypiac nawet po 13-14 godzin, potem
oczywiscie nadrabiajac liczbe posikow wedle wlasnego widzimisie Obejrzyj resztę postów



Temat: po 1 dniu na kopenhaskiej mam - 2 kg :)
Masz zapewne niski poziom glukozy we krwi. Otręby owsiane do każdego posiłku i
jak się da, to jeszcze cynamon (też ma właściwości stabilizujące poziom
glukozy). Chrom - OK. Obejrzyj resztę postów



Temat: Posiłek potreningowy
Widzisz tak już jest w internecie, że co źródło to trochę inne zalecenia.
Np. na stronie www.twojadieta.info/artykul/kulturystyka/ jest napisane:

" Natomiast na 2-3 godziny przed treningiem dobrze jest zjeść posiłek z
węglowodanami złożonymi, czyli z ryżem, makaronem, ziemniakami. Posiłek ten
powinien być również źródłem białka - może być to chude mięso, ryba.
...
Bezpośrednio po wysiłku mamy niski poziom glukozy we krwi. Dlatego należy w
miarę szybko spożyć lekkostrawny posiłek będący dobrym źródłem prostych
węglowodanów. Może to być na przykład mus mleczno-owocowy, który dostarczy nam
również białka."
Gdzieś kiesyś czytałam, że bardzo dobrze jest zjeść banana zaraz po trenengu -
podnosi poziom glukozy we krwi i zapobiega "rzuceniu się" na jedzenie po
przyjściu do domu.
Ponieważ podobnie jak ty ćwiczę raczej wieczorami, więc staram się stosować
raczej tą zasadę.

Jeśli chodzi o rozbudowę masy i węgle, to chyba masz rację, bo w końcu
węglowodany służą "do naprawy i budowy nowych włókien mięśniowych w procesie
ich regeneracji" (czyli po tereningu). Wydaje mi się że ratunkiem przed
nadmienym ich rozbudowaniem jest systemartyczne rozciąganie, które wysmukla i
uelastycznia mięśnie.

Czasem mam wrażenie, że większość rad tzw. potreningowych przygotowywanych dla
kulturystów - którym oprócz spalenia tłuszczu baaardzo zależy na rozbudowie
masy mięśniowej znajduje się w sprzeczności z tym co chcą osiągnąć kobiety -
czyli głównie spalić tłuszcz, a mięśnie rozbudować w bardzo nieznacznym
stopniu.

Jeśli chodzi o twoje pytanie o tętno - oczywiście nie jest tak że nic nie
spalasz, przecież spalasz zawsze nawet leżąc na kanapie i oddychając (tylko
znacznie mniej). Jest to tętno OPTYMALNE do spalania tłuszczu - mając niższe
spalasz mniej, mając wyższe ćwiczysz raczej kondycję i spalanie tłuszczu znów
się spowalnia.

A swoją drogą jest dla mnie zagadką dlaczego nie możesz tego tętna podnieść
wyżej. Co dla ciebie oznacza "najszybciej jak mogłam"? Dla mnie zwykle
ogranicznikiem, że "już nie mogę szybciej" jest to że serce wali jak oszlałe i
muszę zwilnić. Każdy ma jednak inny organizm, więc nie podważam twojej
wypowiedzi, tylko się dziwię. Może ćwiczysz za krótko, albo to średnie
obciążenie (jak piszesz) jest dla ciebie jednak za lekkie - poproś trenerów na
siłowni to pomogą co dobrać optymalne. Obejrzyj resztę postów



Temat: Niski poziom glukozy u noworodka
Niski poziom glukozy we krwi u noworodka może być też dlatego że miał dłuższą przerwę w karmieniu. A usg głowy faktycznie robi się po porodach zabiegowych, a te z kolei kiedy występują zaburzenia w tonach i niedotlenie dziecka. Obejrzyj resztę postów



Temat: PO zjedzeniu-- senny
najprawdopodobniej huśtawka glikemiczna (reakcja na niski poziom glukozy we krwi
spowodowany działaniem insuliny).
Obejrzyj resztę postów



Temat: Nagła senność. Co to moze być???
Ciąża,niski poziom glukozy we krwi, odwodnienie orgaznimu,zmęczenie,
stres,wiele innych chorób....do lekarza idź dziewczyno. Obejrzyj resztę postów



Temat: naturalnie przeciw włochom-sitosterole!!
Na czym właściwie polega ta insulinooporność, o której piszesz ? Czy są jakieś
jej obiawy, np. zbyt wysoki lub niski poziom glukozy we krwi ? Obejrzyj resztę postów



Temat: Pies mi ucieka
moim zdaniem to bzdura zeby pies chodzil glodny, niski poziom glukozy we krwi
jest szkodliwy a pies glodny ma kiepskie zycie, przeciez on mlody jest
potrzebuje duzo energii, a sam zje ile potrzebuje organizm Obejrzyj resztę postów



Temat: WĘGLOWODANY - kilka faktów
kontroll napisała:

> coś Ci się Krystynko pomyliło...

Nieźle Ci idzie to kontrollowanie, zwłaszcza w robieniu uwag ad personam.
To raczej Tobie się pomyliło, bo nie bardzo umiesz odczytać treść mojego tekstu.

po pierwsze węglowodany w diecie Montignaca
> zalecane są zgodnie z normą czyli około 60% energii,

Dodaj: z _betonową_ normą. I WŁAŚNIE DLATEGO reszta lekarzy podchwyciła w swym
marketingu medycznym nową uatrakcyjnioną dietę ze starymi zasadami... ;>
Ja już o tym pisałam parę lat temu.

tyle że zaleca się dobór
> produktów o niskim indeksie glikemicznym, co zapobiega dużym wahaniom
stężenia glukozy we krwi, nie znaczy to jedna, że glukozy we krqi nie ma lub
jest jej niewiele (jak według Ciebie byłoby najlepiej)

Pojadę Twoim tekstem: Coś Ci się pomyliło. Mi wcale nie chodzi o niski poziom
glukozy we krwi. Chodzi o to, żeby tak się odżywiać, by uzyskać we krwi
STABILNY poziom glukozy, o nieznacznych wahnięciach poziomu na czczo i po
posiłku. A JAKI to jest poziom, to już jest indywidualna sprawa konkretnego
organizmu. Ważne jest aby nie występowały objawy ani hipoglikemii ani
hiperglikemii. Ma być to poziom stabilny i optymalny właśnie :) Tak się składa,
że u wieloletnich optymalnych tak właśnie jest. W dodatku IG ingoruję, lubię
marchewkę z groszkiem i z masełkiem. Pycha! A Ty sobie chrup surową, króliczku
trolliczku... ;)

indeks glikemiczy zwany inaczej
> wskaznikiem glukozowym jest znany dietetykom od dawna i Pan Montignac nic
> specjalnego tu nie wymyślił!

I ZA TO (!) go od lat podziwiam. Niczego specjalnego nie wymyślił, ale ułożył
atrakcyjną dietę i sprzedaje ją z powodzeniem. To się nazywa talent do
biznesu!

> aha i jeszcze jedno to właśnie indeks glikemiczny i wyliczanie wymienników
węglowodanowych są podtawą diety zalecanej cukrzykom,

O taaak... wiem. Mogę też napisać o diecie cukrzycowej dokładnie to samo co
napisał ekspert o diecie optymalnej: W mojej rodzinie miałam insulinozależnego
cukrzyka, który niezmiernie skrupulatnie pilnował diety jaką mu zalecono w
poradni p/cukrzycowej, przeliczał wszystko na tzw. porcje chlebowe, pilnował
godzin posiłków, żył z zegarkiem w ręku. Od niego nawet przejęłam zastąpienie
cukru aspartamem (aspartam stosował zamiast cukru zgodnie z zaleceniem poradni,
a ja wtedy jeszcze o DO nie słyszałam). Po kilku latach takiego leczenia i
żywienia w wieku 45 lat zmarł.

> czyli jak zwykle wszystko Ci się pomieszało, bo nigdy diety dla cukrzyków
> (standartowej) nie układałaś i nie starałaś się zrozumieć, a z indeksem też
> stoisz na bakier.Pozdrawiam ciepło.

? Wiesz ode mnie lepiej co ja starałam się rozumieć? Jasnowidz?
Dyskutujesz z własnymi pobożnymi domysłami na mój temat, a nie z tym, co ja
napisałam. Czyli to Tobie wszystko się pomieszało. Dlatego dalsza dyskusja z
Twoimi domysłami jest bez sensu. EOT.

Krystyna
Obejrzyj resztę postów



Temat: niewydolnosc trzustki
Hmm.. myśle że może nie stosuj diety Kwaśniewskiego ale po prostu low carb
(niskowęglowodanową ale nie ograniczając węglowodanów aż tak drastycznie, jedząc
węglowodany- tylko o niskim IG)jedząc zdrowe tłuszcze, tak by był stosunek 1:1:1
(nasycone:jednonienasycone:wielonienasycone). Bo dieta wysokocholesterolowa może
jednak zaszkodzić, muszą być zdrowe tłuszcze. Do tego coś naturalnego dodatkowo
wzmacniającego trzustkę, ale co to nie wiem sam, ale pewnie są jakieś naturalne
zioła czy cóś co pomaga.

"Mechanizm obniżania się poziomu cholesterolu we krwi u osób pozostających na
diecie niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej jest złożony. W stanach głodu
węglowodanowego, może dochodzić do zwiększonego wydalania cholesterolu
wytworzonego w wątrobie z żółcią i zmniejszenia jego wchłaniania zwrotnego w
jelitach. Dodatkowo też, zwiększona podaż cholesterolu w pożywieniu hamuje jego
syntezę w wątrobie, ale tylko w początkowym etapie jej stosowania. Dlatego
podczas stosowania diety optymalnej zawierającej nawet dużo cholesterolu może
dochodzić do obniżenia jego poziomu we krwi. Ocenia się, że w takich warunkach
wchłania się go nie więcej niż 10%.
Wiadomo jest jednak, że dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe, w ciągu
dłuższego odcinka czasu, powoduje zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi,
szczególnie frakcji LDL – czego nie chcą zauważyć zwolennicy stosowania tej diety."

"Według mojej oceny okresowe stosowanie u ludzi chorych diety
niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej ma swoje zalety. Zmniejszone wydzielanie
insuliny i niski poziom glukozy we krwi sprzyjają utrzymywaniu prawidłowej wagi
ciała. W tłuszczach stałych znajdują się też nienasycone kwasy tłuszczowe,
których odpowiednia podaż sprzyja utrzymaniu prawidłowej gospodarce hormonalnej
oraz wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K.
Istotnym powodem, dla którego nie powinniśmy stosować diety optymalnej w
dłuższym odcinku czasu to fakt, że przy znacznym ograniczeniu podaży
węglowodanów, organizm zaczyna spalać własne białko i tłuszcz, wydzielając do
moczu duże ilości ciał ketonowych i kwasu moczowego. Stąd dietę wysoko
tłuszczowa powiązano z ketoza i nazwano ją ketogenową. Jej stosowanie jest
szczególnie niebezpieczne u ludzi z cukrzycą typu 1 i może doprowadzić do śpiączki.
Niekorzystnym i bardzo istotnym elementem jej stosowania jest brak błonnika
roślinnego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Zapobiega on nadmiernemu
wchłanianiu tłuszczów stałych w jelitach oraz rozwojowi miażdżycy. Błonnik
obecny w jelitach usuwa kłopoty związane z wypróżnianiem, o ile wcześniej nie
wystąpią biegunki tłuszczowe wywołane nadmiarem tłuszczu w pokarmie. Zalegający
w jelitach tłuszcz stały i resztki niestrawionego białka mogą być przyczynkiem
do uaktywniania się procesów gnilnych w jelicie grubym oraz zaburzenia w
składzie flory bakteryjnej jelit.
W diecie tej występuje niedobór potasu, wapnia i magnezu, przyczyniając się do
wystąpienia zaburzeń pracy mięśnia sercowego, a nadmiar żelaza, fosforanów i
sodu może być przyczynkiem do pojawienia się nadciśnienia tętniczego. Stąd
zwolennicy diety Kwaśniewskiego ostrzegają ludzi stosujących tą dietę, aby nie
solili potraw. Nadmiar spożywanego białka może ujawnić ukryty defekt
metaboliczny i mogą wystąpić objawy dny moczanowej (podagry).
Podsumowując, należy stwierdzić, że w dieta optymalna jest szkodliwa dla
zdrowia, pod względem zwiększenia zachorowalności na miażdżycę. Niemniej
potrzebne są dalsze obserwacje i badania, aby ostatecznie rozstrzygnąć kwestię
szkodliwości czy zalet diety wysokotłuszczowej. Wydaje mi się jednak, że
wprowadzenie do niej błonnika i zastosowanie dodatkowej suplementach związkami
witaminowo – mineralnymi pozwoliłoby zapobiec negatywnym skutkom rozwoju
miażdżycy. O ile miałbym dokonać wyboru pomiędzy dietą wysokowęglowodanową
stosowana obecnie powszechnie, a wysokotłuszczową, wybrałbym tą drugą,
wzbogaconą o błonnik, witaminy i minerały."

źródło: www.drjanus.pl/artykuly/ocena-popularnych-diet/zywienie-optymalne

P.S. Jakie dokładnie badania robiłaś? i gdzie?

Obejrzyj resztę postów



Temat: CUKIER A ZDROWIE PSYCHICZNE
CUKIER A ZDROWIE PSYCHICZNE
W średniowieczu osoby targane wewnętrznymi konfliktami rzadko zamykano w
odosobnieniu z powodu ich szaleństwa. Zamykanie ludzi jako „psychicznych”
rozpoczęło się dopiero w Oświeceniu, po tym jak cukier pokonał drogę od
przepisu aptekarskiego do produkcji cukierków. „Wielkie odosobnianie chorych
umysłowo”, jak nazywa to jeden z historyków, zaczęło się w końcu XIX wieku,
kiedy spożycie cukru w Wielkiej Brytanii wzrosło w ciągu 200 lat od szczypty
lub dwóch w beczce piwa do ponad dwóch milionów funtów rocznie. W tym okresie
londyńscy lekarze zaczęli dostrzegać i odnotowywać nieuleczalne fizyczne
objawy zespołu znanego jako „sugar blues”. Pojęciem „Sugar Blues” William
Dufty określa zespół fizycznych i umysłowych problemów spowodowanych
spożywaniem przez ludzi rafinowanej sacharozy, zwanej powszechnie cukrem.

Gdy osoby spożywające cukier nie manifestowały wyraźnych objawów fizycznych i
lekarze byli z tego powodu zdezorientowani, pacjentów nie uznawano już za
będących pod wpływem czarów, ale za szalonych, chorych psychicznie lub
niezrównoważonych emocjonalnie. Lenistwo, zmęczenie, rozpasanie,
niezadowolenie rodziców - każdy z tych powodów wystarczał do zamknięcia
każdego poniżej 25 roku życia w którymś z pierwszych paryskich szpitali dla
psychicznie chorych. Aby do nich trafić wystarczyły skargi zgłaszane przez
rodziców, krewnych lub wszechpotężnych pastorów parafii w ramach inkwizycji.
Mamki ze swymi dziećmi, nastolatki w ciąży, opóźnione lub uszkodzone dzieci,
starcy, paralitycy, epileptycy, prostytutki, homoseksualiści lub lunatycy -
zamykano każdego, kogo chciano usunąć z ulic lub pola widzenia. Szpitale
psychiczne zastąpiły polowanie na czarownice i heretyków jako bardziej
oświecona i humanitarna metoda inkwizycyjnej kontroli społecznej. Lekarze i
księża zajęli się brudną robotą oczyszczania ulic z niewygodnych osobników w
zamian za królewskie przywileje.

Początkowo, gdy na podstawie dekretu królewskiego utworzono w Paryżu Szpital
Ogólny, zamknięto w nim l procent jego mieszkańców. Od tego czasu do XX wieku
wraz ze wzrostem konsumpcji cukru rosła - szczególnie w miastach - liczba
ludzi umieszczanych w tym szpitalu. 300 lat później można już było z pomocą
kontrolujących mózg leków psychotropowych zamieniać „emocjonalnie
niezrównoważonych” ludzi w chodzące automaty. Dzisiaj, pionierzy psychiatrii
ortomolekularnej, tacy jak dr Abram Hoffer, dr Allan Cott, dr A. Cherkin, a
także dr Linus Pauling, twierdzą, że choroby psychiczne są mitem i że
zaburzenia emocjonalne mogą być pierwszym symptomem oczywistej niezdolności
organizmu danego człowieka do zwalczenia stresu uzależnienia od cukru. W
swojej “Orthomolecular Psychiatry” (”Psychiatrii Ortomolekularnej”) dr Pauling
pisze: „Funkcjonowanie mózgu i tkanki nerwowej jest w sposób bardziej wrażliwy
zależne od tempa przebiegu reakcji chemicznych niż funkcjonowanie innych
organów i tkanek. Uważam, że choroby umysłowe są w większości powodowane przez
nienormalny przebieg reakcji determinowany przez budowę genetyczną i dietę, a
także przez nienormalne stężenie molekularne niezbędnych substancji… Wybór
pożywienia (i leków) w świecie, który przechodzi gwałtowne naukowe i
technologiczne zmiany często może być daleki od właściwego”. Z kolei w
Megavita m.in “B3 Therapy for Schizophrenia” (”Terapii schizofrenii
megadawkami witaminy B3″) dr Abram Hoffer zauważa: „Pacjentom zaleca się
stosowanie się do programu dobrego odżywiania z ograniczeniem sacharozy i
bogatych w nią produktów”.

Badania kliniczne prowadzone z dziećmi nadaktywnymi lub psychotycznymi, a
także dziećmi z uszkodzeniami mózgu lub zaburzeniami w uczeniu się wykazały:
„nienormalne wysoką historię rodzinną cukrzycy, to znaczy rodziców i dziadków,
których organizm nie mógł kontrolować przyswajania cukru; nienormalnie wysoką
ilość przypadków niskiego poziomu glukozy w krwi lub funkcjonalną hipoglikemię
u badanych dzieci, co wskazuje, że ich system nie może dać sobie rady z
cukrem; uzależnienie od wysokiego poziomu cukru w diecie wielu dzieci, których
organizm nie daje sobie rady z jego przyswajaniem. Wywiad dotyczący historii
diet pacjentów diagnozowanych jako schizofreników ujawnia, że wybierana przez
nich dieta jest bogata w słodycze, cukierki, ciastka, kawę, napoje z kofeiną i
żywność przygotowaną z użyciem cukru. Żywność, która stymuluje nadnercza,
powinna być eliminowana lub ściśle ograniczona”. Awangarda nowoczesnej
medycyny odkryła na nowo to, czego skromne czarownice nauczyły się dawno temu
przez cierpliwe badanie natury. Obejrzyj resztę postów



Temat: MIgreny
Sprobowalam troche analizowac to co piszesz o sobie i pogrupowac, ale jest za
malo danych.

- masz ciagle bole glowy - ale czy napewno stwierdzono migrene?
dlaczego o to pytam bo tylko - az tylko poruszasz kwestie bolu glowy a nie
piszesz o innych towarzyszacych dolegliwosciach.
Nie piszesz gdzie ten bol jest umiejscowiony.

- nie piszesz jak wygladasz - czy jestes szczupla, ile jesz, co jesz
Zastanawia mnie dlaczego Twoj cykl jest taki dlugi, czegos ci brak??

- klopoty z zoladkiem - po zatruwaniu tyloma srodkami, zoladek nie daje sobie
rady, a jak on nie funkcjonuje to zle przyswajasz witaminy i mineraly.

Wracajac do ew. niskiego poziomu cukru.
Moze to tez Ci cos nasunie.

Podaje grupy roznych symptomow wskazujacych na zaniski poziom cukru we krwi:

Symptomy wskazujace na bezposredni zwiazek z nadprodukcja insuliny przez
trzustke:

1. duze spozycie cukru, czekolady, ciast, ciasteczek, slodkich owocow, napojow
albo ochota na nie
2. zle samopoczucie, gdy jestesmy glodni
3. szybka poprawa po zjedzeniu np. herbatnika
4. ciagle pragnienie
5. sile uczucie glodu, nawet zaraz po posilku
6. potrzeba solenia i chec na tluszcze , maslo –smietanke
7. pociag do alkoholu
8. ciagle zmeczenie
9. wewnetrzny niepokoj bez powodu

Symptomy ktore czesto wywolane sa wplyw przez za niskiego poziomu cukru we
krwi na system nerwowy:

10. Depresja, leki
11. Placzliwosc
12. Zamartwianie sie bez powodu
13. Klopoty z koncentracja
14. Irytacja, agresja – byc moze z glodu
15. Bezsennosc
16. Zawroty, omdlenia
17. Bole glowy, migreny
18. Ciagle zmeczenie
19. Skurcze, bole menstruacyjne
20. Klopoty zoladkowe – wrzody

Symptomy , ktore w przewazajacej czesci wywolywane sa z nierownowagi poziomu
cukru na system nerwowy i na nadnercza i inne gruczoly:

21.ziebniecie, zimny pot
22.niespokojny sen , koszmary
23. zmiany humoru, zachowania
24. fobie
25. kolatanie serca
26. zaparcia
27. otylosc albo wychudzenie
28. bole stawow
29. mysli samobojcze
30. alergie
31. klopoty z impotencja, niechecia na seks u kobiet

Efektem za niskiego poziomu glukozy we krwi jest niedozywienie naszych
wszystkich organow a przede wszystkim mozgu.

Przysadka, tarczyca, kora nadnercza, trzustka, sledziona, watroba wspolpracuja
ze soba. Jakiekolwiek naruszenie rownowagi energetycznej powoduje takie a nie
inne skutki.
Nadmiar insuliny, a co za tym idzie niedobor glukozy powoduja stan szoku, stan
ciaglego stresu dla organizmu. Kora nadnercza produkuje za malo kortyzonu,
ktory chroni przed chorobami stawow.

Uwaza sie, ze glukoza i histamina leza po przeciwleglych stronach hustawki. Gdy
zawartosc glukozy we krwi maleje wzrasta poziom histaminy i odwrotnie.
To tak z grubsza nie wdajac sie w szczegoly.

A moze skontrolowac, czy nie wystepuje nietolerancja jakis pokarmow?

Ty mozesz miec po taki zatruwaniu, klopotach z zoladkiem, stresie kilka rzeczy
na raz a
przy okazji silna awitaminoze.

Przydalby sie lekarz ( nie wasko- specjalizowany- ja sobie tak nazywam lekarz
od prawego ucha) ktory traktuje czlowieka jako nierozerwalna calosc.
Moze ktos zna takiego?

Nie poddawaj sie i szukaj pomocy !!
Nie trac nadzieji.

Pozdrawiam

Maria


Obejrzyj resztę postów



Temat: Alkocholik cotygodniowy
Dlaczego jestesmy uzaleznieni od alkoholu , kawy, nikotyny…” zawartosci
lodowki”?
Sa to objawy hipoglikemii – chronicznego za niskiego poziomu glukozy we krwi,
najczesciej na wskutek niewlasciwej diety , stresu.

Jesli jest tak jak piszesz to moze i ty na wskutek stresu i diety cierpisz na
hipoglikemie.

A co to jest podaje nizej.
Nasz mozg wagowo = 2% wagi naszego calego ciala. Jesli chodzi o
zapotrzebowanie mozgu na glukoze, zuzywa 20-25 % calkowitej ilosci glukozy we
krwi. W chwili silnego stresu, wysilku potrafi zuzyc ta ilosc w przeciagu 10-15
min.

Ja trafilam na te informacje w Danii w ksiazce "Niski poziom cukru we krwi"
Martin L. Budd ( M.D.D.O.Lic.Ac.) i na stronie uniwerytetu z Sydney
www.gisymbol.com.au/pages/index.asp .

Teraz sprobuje wytlumaczyc jaki proces zachodzi przy pracy trzustki.

Czesc dokrewna trzustki wytwarza hormony: insuline i glikagon.
Glukoza jest glownym materiałem energetycznym w organizmie ludzkim. Dostarczana
jest glownie przez zjadanie weglowodanow. We krwi znajduje sie w stałym
steżeniu 80-120 mg%.
Pod wpływem insuliny ulega polimeryzacji w watrobie na glikogen.
Glikogen jest magazynowany w watrobie i miesniach szkieletowych na drodze
procesu glukogenezy .
Pod wpływem adrenaliny glikogen oddziela pojedyncze cząsteczki glukozy , ktore
przedostaja sia z watroby do krwi i następnie do tkanek, gdzie stanowia zrodło
energii.
Glikagon jest odpowiedzialny za rozpad glikogenu wątrobowego i zwieksza
stężenie glukozy we krwi.
Te dwa hormony leza na przeciwleglych koncach hustawki. Jak za duzo insuliny to
za malo glikagonu. ( to tak w skrocie).

Tzw. szybkie weglowodany, jak slodycze na bazie bialej maki, makarony z „dobrze
obrobionej” pszenicy i wszystkie biale pieczywo, kartofle, bialy oczyszczony
ryz, czesc owocow i warzyw ( o wysokim indeksie glikemicznym), kawa, nikotyna,
alkohol, coca-cola powoduja szybki i wysoki wzrost cukru we krwi, a to
powoduje , ze trzustka musi wyprodukowac duza ilosc insuliny by „przerobic” ten
cukier.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym powoduja zwiekszone spalanie tluszczu,
bo zeby nasze organy, gruczoly itp. otrzymaly potrzebna dawke
energii/paliwa/glukozy siegaja po „ tluszcz „ -glikogen zgromadzony w watrobie.

Przy glownym spozywaniu tych "szybkich" weglowodanow i w.w uzywk tak
rozregulowujemy trzustke, ze ona wciaz produkuje za duzo insuliny a my wciaz
jestesmy glodni i to w krotkim czasie po zjedzeniu posilku (najczesciej sa to
buleczki, slodycze, kawa, alkohol, napoje typu coca -cola, hamburgery,
ziemniaczki, kluseczki itp. ) I teoretycznie powinnismy miec dostatek glukozy
we krwi , a tak nie jest, w krotkim czasie po zjedzeniu posilku spada poziom
glukozy.
I znow siegamy po jedzenie lub napoje jak kawe, coca-cole, a niektorzy po
alkohol.
Stad te uzaleznienia na nie.
W Danii zaczyna sie stosowac leczenie alkoholikow od zmiany diety .
U czesci ludzi hipoglikemia objawia sie ciaglym glodem i oni ciagle jedza i
tyja, inni pija w nadmiarze kawe, inni duzo pala itd.

Przytocze skrot z referatu ERNÆRINGSRÅDETS NYHEDSBREV NO. 4 (Nowosci Rady
Zywienia Nr.4, Dania) z dn. 28.10 2002. Dyskutowano tam i przedstawiano
naukowe dowody na zapobieganie otylosci i chorob z nia zwiazanych, o wplywie
tzw. indeksu glikemicznego na nasz metabolizm i na cholesterol.. Wystepowal
lekarz z Bostonu: David S.Ludwig MD, Ph.D, Director, ObesityProgram, Children's
Hospital, Boston,USA.
<< Zaleca on, zeby w miejsce dotad polecanych tzw. "zdrowych" diet stosowac
diete dla cukrzykow.
Dieta ma na celu ustabilizowanie pracy trzuski, poprzez dostarczanie
organizmowi produktow, ktore podczas trawienia ich powoduja powolne
dostarczanie glukozy do krwi, a co za tym idzie powolne wydzielanie insuliny
przez trzustke.>>

Ja dzieki tej diecie dla cukrzykow pozbylam sie ogromnej nadwagi i przestalam
byc uzalezniona od "lodowki" i od cukru /slodyczy !!.

Wiec moze zrob analize jak sie odzywiasz, jak stresujaca masz prace i bedziesz
mial choc czesciowa odpowiedz na swoj problem.

Pozdrowienia i powodzenia

Maria



Obejrzyj resztę postów



Temat: Chroniczne zmeczenie - czy jest taka choroba?
Twoje stwierdzenie, ze sie odzywiasz dobrze jest b. ogolnikowe.
Moze porownaj to z tym co podam ponizej.
Podaje te informacje na podstawie ksiazki "Niski poziom cukru we krwi" Martin
L. Budd

Tzw. szybkie weglowodany, jak slodycze na bazie bialej maki, makarony z „dobrze
obrobionej” pszenicy i wszystkie biale pieczywo, kartofle, bialy oczyszczony
ryz, czesc owocow i warzyw powoduja szybki i wysoki wzrost cukru we krwi, a to
pociaga szybki i wysoki wzrost insuliny by „przerobic” ten cukier.
Przy glownym spozywaniu tych "szybkich" weglowodanow tak rozregulowujemy
trzustke, ze wciaz mamy za duzo insuliny we krwi a za malo glukozy we krwi,
mimo ze jemy i to duzo, najczesciej slodycze, kawa, alkohol, napoje typu coca -
cola, hamburgery, ziemniaczki, kluseczki itp.
Efektem za niskiego poziomu glukozy we krwi jest niedozywienie naszych
wszystkich organow a przede wszystkim mozgu.
Nasz mozg wagowo = 2% wagi naszego calego ciala. Jesli chodzi o
zapotrzebowanie mozgu na glukoze, zuzywa 20-25 % calkowitej ilosci glukozy we
krwi. W chwili silnego stresu, wysilku potrafi zuzyc ta ilosc w przeciagu 10-15
min.
Glukoza jest praktycznie jednym z najwazniejszych "paliw" koniecznych dla mozgu
i systemu nerwowego.

Objawy, ktore moze dawac za niski poziom cukru we krwi ( ale nalezy nie
zapominac, ze takie objawy moga dawac tez inne schorzenia):
- ciagle uczucie zmeczenia
- poirytowanie, agresywnosc
- bezsennosc
- klopoty z trawieniem
- bole glowy
- nadwaga
- alkoholizm (alkohol podnosi poziom cukru we krwi)
- dolegliwosci przemiesiaczkowe
- bole stawow
- klopoty z sercem
- epilepsja
- napady strachu, fobie
- klopoty z pamiecia
- migreny
- uczucie ciaglego glodu
- zawroty glowy, mroczki przed oczami
- omdlenia
- skurcze miesni, skurcze w klatce piersiowej
- drzenie rak, uczucie niepokoju
- zaburzenia wzroku
- klopoty z seksem - imotencja u panow i brak checi na seks u pan
- klopoty z koncentracja
- depresja
- depresja maniakalna
- napady paniki
- mysli samobojcze
- skurcze zoladka
- wrzody zoladka
- astma
- palenie duzej ilosci tytoniu ( nikotyna podnosi poziom glukozy we krwi)
- uderzenia goraca
- "zimne" rece i stopy
- alergie

Troche tego duzo, ale jak mamy „nie dozywione” wszystkie organy - gruczoly
hormonalne to nic nie funkcjonuje.
Gdy pierwszy raz to czytalam, to byl to dla mnie szok i niedowierzanie. Dzis
wiem ze w tym jest b. duzo racji.
Czesc z tych objawow mozna znalezc w Twoim liscie. Ja bym obstawiala , ze masz
klasyczne objawy hipoglikemii – za niskiego poziomu cukru we krwi na wskutek
ciaglego stresu i co jest prawdopodobne nieprawidlowej diety.

A Ty przy tym masz jeszcze za malo snu, przy ciaglym stresie.
Wnioski nasuwaja sie same.
Nie mozna pominac sugestii poprzednich uczestnikow forum o ew. infekcji
wirusowej.

„Zwolnij” zanim nie bedzie za pozno i uloz diete, by tych „zlych” weglowodanow
bylo jak najmniej.
Pamietaj tez ze zarowno kawa, nikotyna i alkohol tez powoduja szybki wzrost
poziomu glukozy we krwi i rozregulowywuja trzustke, powodujac nadprodukcje
insuliny.

Pozdrawiam

Maria






Obejrzyj resztę postów